Ambassadeur van Mechelen: community

Inhoud

‘Mechelen is mooier dan ooit tevoren! Mechelen leeft, Mechelen bruist!’ Je hoort het steeds vaker. Mechelen is inderdaad veel meer dan zijn gebouwen en kerken, straten en waterlopen. Mechelen is ook het netwerk van mensen en organisaties, plannen en initiatieven van haar inwoners en iedereen die er rondloopt. 

In deze cursus school je jezelf om tot een echte Community Ambassadeur van Mechelen: door de stad, haar bezienswaardigheden en netwerk van organisaties beter te leren kennen, bouw je er een nog sterkere band mee op. Je leert die voorliefde ook uit te dragen en ontdekt hoe je de stad kan verbinden met mensen van binnen- en buitenaf, zowel toeristen en bezoekers als bewoners en pendelaars.

Je leert Mechelen grondig kennen. Je ontdekt verhalen uit de stedelijke geschiedenis en verkent de stad en haar groene rand. Je (her)ontdekt de bezienswaardigheden die Mechelen rijk is. Je leert hoe ze zich ontwikkeld hebben en welke uitstraling en betekenis ze vandaag nog steeds hebben: denk aan de vele kerken en de Sint-Romboutskathedraal, het landschap van musea zoals het Hof van Busleyden, het leven op pleinen als de Vismarkt en in dorpen uit de rand, de wereldvermaarde brouwerij het Anker, de onmisbare bronnen bewaard in de bibliotheek van het Predikheren en het Mechelse stadsarchief, het weelderige groen van de Kruidtuin en de natuurgebieden in het Mechels Rivierengebied, enzoverder.

Je krijgt ook inzicht in het Mechelse raderwerk van organisaties die de stad mee vorm geven: van een zichtbaar verankerd museum over een buurtproject gericht op gemeenschapsvorming tot een kleine vzw die zich richt op vergroening en deeleconomie. We laten daarbij graag de ervaringsdeskundigen en initiatiefnemers zelf aan het woord om dicht bij de vonk te komen die hen er elke dag weer toe brengt een nog sterker en mooier Mechelen te creëren.