Diploma secundair Transport en logistiek medewerker

Inhoud

Officiƫle benaming: Transport en logistiek medewerker

Sta midden in de wereld van het transport

In deze opleiding maak je kennis met de organisatie van transport en logistiek van goederen en de internationale handel. Je leert de verschillende vormen van transport en logistiek kennen: via weg, water, lucht en spoor, de functie van een haven en een luchthaven. Afwisseling in de opleiding en in het uitoefenen van je beroep is dus verzekerd. Je komt in aanraking met de eindeloze lijst van beroepen die je in de sector kan uitoefenen: medewerker bij dispatching, expeditie, maritiem transport, luchtvrachtafhandeling, transportplanning, matroos in de binnenvaart... Geen dag is hetzelfde bij transport en logistiek.

Je komt na je studie terecht in een heel sociaal beroep, want je zult veelvuldige contacten hebben met anderen om transport- en logistieke activiteiten vlot te laten verlopen: contact met internationale klanten, medewerkers van magazijnen, transportbedrijven, tussenpersonen zoals douane-diensten, expediteurs, terminals.... Een goede taalbeheersing is dan zeker noodzakelijk, ook in het Frans, Engels en Duits. Je komt immers in een internationale omgeving terecht.

De opleiding is heel praktijkgericht: in de klas leer je met voorbeelden, cases en oefenmateriaal dat bij je latere job aansluit. Je werkt met het educatieve spel TLT International. Je gaat bedrijven bezoeken en krijgt er een rondleiding van een ervaren medewerker, zo maak je kennis met het werkveld en leer je de verschillende beroepen kennen. Gastsprekers zoals een kapitein, luchtvrachtbediende of een bedrijfsleider komen naar de klas  en geven uitleg bij de praktijken van de logistiek en het transport. Een stage rondt de opleiding af.

We bieden niet alle modules aan op alle campussen en lesplaatsen. Klik op uurrooster en prijs voor meer informatie.