Vlaamse gebarentaal

Vlaamse gebarentaal 1

Je ontvangt het deelcertificaat van Vlaamse gebarentaal 1.1 in de opleiding Vlaamse gebarentaal richtgraad 1 indien je slaagt voor deze module.

Wat?

Je leert vaardigheden om de gebaren juist uit te voeren. De communicatie is zeer kort en eenvoudig; de productie ervan gebeurt aan een laag tempo. Natuurlijk kunnen nog fouten optreden en vaak moet een gesprekspartner ondersteunen of meehelpen.

Je leert instructies geven. Ook leer je een oproep formuleren en erop reageren bijvoorbeeld. Je leert bovendien die eigen geproduceerde teksten en boodschappen vastleggen op verschillende informatiedragers. Je leert signwriting en vingerspelling. Je leert ook over gebarentaal op zich zoals de verschillen tussen gesproken taal en gebarentaal, over gebarensystemen, over vingerspelling en over regionale varianten binnen de Vlaamse Gebarentaal. Je kan VGT-gebaren, neergeschreven in signwriting, en gevingerspelde woorden lezen. Uiteraard is het leestempo laag. De cursist kan het globale onderwerp bepalen in een mededeling en in een wens van een spreker bijvoorbeeld. Je kan in een instructie alle gegevens begrijpen. De aangeboden teksten waar visueel wordt naar geluisterd zijn zeer kort en eenvoudig, worden duidelijk gearticuleerd, worden geproduceerd met een duidelijke mimiek en aan een laag tempo.

Koop geen handboek voor de start van de lessen.  Je leerkracht geeft tijdens de eerste les de juiste info.

Wat moet je al kunnen?

Geen voorkennis vereist.

Waar en wanneer?

Deze module wordt momenteel niet aangeboden of het uurrooster voor deze module is nog niet gekend.