Update corona 20 januari 2021
Verklein mee het risico op besmetting.
Verhoog zo de kans op een boeiend, succesvol en gezond schooljaar.
Zorg goed voor elkaar en hou moed.
Crescendo CVO volgt dag na dag de corona-update op. Blijf zelf ook op de hoogte via deze website.
1. Nog steeds pandemiecode rood in Crescendo CVO.
De aanpak van de lessen (afstandsonderwijs, contactonderwijs of een combinatie van beide) blijft onveranderd, voorlopig tot 1 maart.
Alle voorzorgsmaatregelen (mondmasker, handen ontsmetten, 1,5 meter afstand, …) blijven dus erg belangrijk voor jouw veiligheid en die van de anderen. Je vindt de maatregelen nog eens onder punt 5 en punt 6.
We vragen je om niet alleen op de campus maar ook in de buurt rond de campus je mondmasker aan te doen.
2. Verplichte quarantaine na verblijf in oranje of rode zone.
Was je in een oranje of rode zone buiten België? Dan moet je je tweemaal laten testen op corona: op dag 1 en op dag 10 na je terugkomst. Tussen beide testmomenten ga je verplicht in quarantaine. In die quarantaineperiode mag je zeker niet naar de campus komen omdat het gezondheidsrisico te groot is. Het CVO mag je dan weigeren. Test je negatief op de tweede test? Dan mag je uit quarantaine.
Test je positief?
Wat zijn oranje of rode zones? De lijst vind je op de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Je vindt er ook het Passagier Lokalisatie Formulier (PLF): https://diplomatie.belgium.be/nl
Meer info:
3. Had je een hoogrisico contact met covid-19?
Dan heb je misschien geen symptomen maar ben je mogelijk wel besmet. Blijf dan 10 dagen thuis in quarantaine en kom zeker niet naar de campus!
Wanneer heb je een hoogrisico-contact? Als je...
- langer dan 15 minuten binnen een afstand van <1,5m (“face to face”) in de buurt van iemand bent geweest die mogelijk besmet is, bijvoorbeeld in een gesprek.
- langer dan 15 minuten in dezelfde kamer/gesloten omgeving met een COVID-19 patiënt bent geweest. Dat kan bijvoorbeeld als huisgenoot, als klasgenoot, als collega op het werk of zelfs als naaste buur.
- direct fysiek contact hebt gehad met een COVID-19 patiënt.
- samen met een COVID-19 patiënt hebt gereisd, in eender welk transportmiddel, zittend binnen twee zitplaatsen (in eender welke richting) van de COVID-19 patiënt.
4. Krijg je tijdens je quarantaine symptomen van covid-19?
Ga dan naar je huisarts of een testcentrum om je te laten testen. Bekijk het stappenplan:
Wat te doen bij vermoeden van covid-19? (pdf)
5. Welke veiligheidsmaatregelen zijn er al op al onze campussen zelf?
Om cursisten en leerkrachten maximaal te beschermen...
- is het dragen van een mondmasker overal op de campus verplicht ook als je voldoende afstand (anderhalve meter) kan houden.
- zijn er nog maximaal 10 cursisten per klas bij contactonderwijs
- krijgen cursisten een vaste plaats in het klaslokaal
- gaan de klassen pas open bij de start van de les.
- blijft men in de pauzes binnen de klasbubbel. Klasgroepen nemen hun pauze op verschillende momenten zodat er minder mensen tegelijk door de gebouwen lopen en de contactkansen afnemen.
- staan ramen en deuren permanent open voor extra verluchting en ventilatie. Goed ventileren helpt ons in de strijd tegen het virus. Daarom is het beter goed geventileerd dan behaaglijk warm.
- verlaten alle cursisten tijdens de pauze het lokaal en gaan bij voorkeur naar buiten.
- hebben de wasbakken uitsluitend papieren handdoekjes om na gebruik weg te werpen. De kranen werken automatisch, ze aanraken hoeft niet.
- duiden pijlen op de vloer de juiste richting van het eenrichtingsverkeer aan.
- zorgt ontsmettende handgel bij het aankomen op de campus en bij de in- en uitgangen voor de nodige en verplichte handhygiëne.
- kan je alleen op afspraak op het secretariaat terecht. Je vindt de telefoonnummers en de emailadressen om een afspraak te maken op de campuspagina’s van de website.
- worden mensen die niet noodzakelijk op de campus moeten zijn (men noemt ze ‘niet essentiële derden’) niet toegelaten.
- dragen alle medewerkers altijd een mondmasker, ook als er een plexi-wand staat aan de balie.
- staat in de klaslokalen desinfecterende spray met doekjes om de computer en ander materiaal te reinigen na gebruik.
6. Hoe kom ik veilig naar de campus?
- Hou 1,5 meter afstand van anderen!
- Breng je eigen mondmasker mee en draag het altijd, ook in de klas en zelfs als je afstand houdt. Zonder mondmasker krijg je geen toegang tot de campus. Alleen als je een medische reden (aandoening) hebt mag je tijdelijk je mondmasker afzetten.
- Kleed je voldoende warm. De ramen staan dikwijls open om te ventileren. Hierdoor is het fris in je klaslokaal.
- Een gezichtsmasker of gelaatscherm (‘face-shield’) is niet verboden maar vervangt het mondmasker niet. Als je een face-shield draagt, blijft ook een mondmasker nog verplicht.
- Raak je gezicht zo weinig mogelijk aan met je handen. Vermijd om handen of kussen te geven. Begroet elkaar met een zwaai of met de elleboog.
- Hoest of nies in een papieren zakdoekje of in de binnenkant van je elleboog.
- Gebruik papieren zakdoekjes en gooi ze weg in een afsluitbare vuilbak.
- Blijf thuis als je ziek bent of je je niet zo goed voelt. Wordt je ziek tijdens de les? Ga dan onmiddellijk naar huis en naar de huisarts.
- Raak je gezicht zo weinig mogelijk aan met je handen.
- Vermijd handen geven.
- Vermijd nauw contact met zieke personen.
- Gebruik je eigen schrijfgerief. Gebruik bij voorkeur je eigen laptop als dit mogelijk is.
Was regelmatig je handen en was grondig (40 à 60 sec.) met water en zeep.
7. Wanneer handen wassen of ontsmetten?
- Voor je naar het CVO vertrekt.
- Bij aankomst op het CVO.
- Bij het binnenkomen van de klas.
- Na toiletbezoek.
- Voor en na de maaltijd
- Voor het verlaten van het CVO.
- Na hoesten, snuiten, niezen.
- Na het bedienen van machines tijdens de praktijklessen.
- Wanneer je handen zichtbaar vuil zijn.
8. Wat met vergaderen?
Maximaal digitaal!
Alleen bijeenkomsten die essentieel zijn voor het onderwijs kunnen met de nodige veiligheidsmaatregelen doorgaan. Het is dan met maximaal tien mensen in een lokaal, met mondmasker op en op anderhalve meter afstand van elkaar. Maar nogmaals: overleg zoveel mogelijk online en beperk je contacten.
9. Wat als
10. Krijg ik inschrijvingsgeld terug als de lessen omwille van corona niet zijn doorgegaan?
Neen, zegt de overheid, je betaalt voor het aantal lestijden, niet voor het aantal lessen dat je volgt. Het wegvallen van een les heeft dus geen invloed op het inschrijvingsgeld.
Een CVO kan en mag het inschrijvingsgeld zelfs niet terugstorten. Omdat het geld van de overheid is en niet van het CVO. Het CVO int het inschrijvingsgeld wel, maar stort het dan door naar de Vlaamse Overheid.
Als het CVO zelf een cursus annuleert voor de start ervan of voor het registratiemoment (als één derde van het aantal lestijden voorbij is) financiert de overheid die cursus niet. Het CVO moet die inschrijvingsgelden dan ook niet doorstorten naar de overheid. Enkel en alleen in dat geval kan het CVO het geïnde inschrijvingsgeld teruggeven aan de cursist.
Zijn er kosten aangerekend voor verbruiksgoederen? Die kan het CVO wel terugbetalen als er geen les is geweest.
De Permanente Adviescommissie Niet-Leerplichtonderwijs van het GO! bevestigde deze regelgeving nog recent op 15 mei 2020 (Bron: https://pro.g-o.be/faq/570).
Crescendo CVO kan begrijpen dat je eventueel vragen of een klacht hebt over die regelgeving in deze corona-tijd. Dan kan je terecht bij de Vlaamse ombudsdienst. Je vindt de contactgegevens hier.
11. Ik wil me uitschrijven. Kan ik mijn inschrijvingsgeld terug krijgen?
Als je je wilt uitschrijven, moet je dit doen voor het 3de lesmoment. Alleen dan krijg je het inschrijvingsgeld terug. Om je uit te schrijven, neem je contact op met het secretariaat van de vestiging waar je les volgt.
12. Nog meer informatie nodig?
Wil je meer concrete info over de inhoud van de opleiding of de lesmomenten van de module waarmee je start? Surf dan naar de opleidingspagina op de website.
Vind je daar nog niet wat je zoekt? Dan kan je terecht op de cursistenadministratie van de campus waar je les zou volgen. Je kan bellen of mailen voor info of voor een afspraak.
Wil je meer algemene info over corona en onderwijs? Surf naar