Architectuurgeschiedenis: een boost voor herbeginners
Het kriebelde om de draad met de geschiedenis terug op te nemen na haar loopbaan. En dus besloot Marianne Verwimp om haar algemene kennis een boost te geven en startte ze met de nieuwe module architectuurgeschiedenis in Crescendo CVO.
Marianne Verwimp: “Ik kende Crescendo CVO goed, want ik werkte er al enkele jaren. Het viel me toen op hoe enthousiast cursisten waren over modules zoals ‘Ambassadeur van Mechelen’ en de mix van inhoud en beleving. Ik heb geen moment getwijfeld om me in te schrijven. Ik heb zelfs enkele vriendinnen overtuigd om mee te doen en zij zijn ook enthousiast.”
Interactie tussen de ruimte en de mens
“Als sociologe ben ik gefascineerd door de wisselwerking tussen ruimte en gedrag. Architectuur weerspiegelt de waarden, overtuigingen en ambities van een samenleving. Tegelijkertijd speelt ook je eigen culturele achtergrond mee bij het ervaren van de ruimtelijke omgeving en van gebouwen.”
“De cursus toont helder hoe architectuur mee evolueert met de maatschappij. Denk aan de opkomst van het christendom, met bouwvormen zoals de rechthoekige basilica en de ronde centraalbouw. Of aan machtsverhoudingen tussen keizers en pausen, zoals tijdens de tijd van Karel de Grote. Veel van de constructies die we tot nog toe analyseerden, zijn nog kerkelijk: want die stenen bouwwerken bleven bewaard. Gewone huizen in hout zijn verdwenen.”
Je leert anders kijken naar gebouwen
“Elke les start met een historische context en dompelt je dan onder in prachtige voorbeelden: bogen, gewelven, koepels, het ontstaan van crypten... Het is veel, maar nooit theoretisch. De duidelijke uitleg en het talrijke visuele materiaal maken het zeer begrijpelijk en tastbaar. En de technische details maken het extra boeiend: Waarom is er een tongewelf? Hoe en waarom evolueert een gewelf tot een kruisgewelf? …”
“We bestuderen grondplannen, gevels en foto's, vaak van werelderfgoed. Zo zie je hoe en waarom bouwstijlen evolueren doorheen de eeuwen. Welke functies kwamen erbij? Hoe vind je dat terug in de vormgeving? Je leert echt anders kijken met kennis van technieken, context en stijl. Wat ook heel fijn is: het gaat niet alleen over bouwtechnieken, maar ook over kunst, decoratie en de symboliek ervan. Bijvoorbeeld mozaïeken in Ravenna, middeleeuwse handschriften of edelsmeedkunst.”
Leren uit de verhalen van de wandelende encyclopedie
“Onze lesgever legt soms verbanden tussen de machtsverhoudingen vroeger en nu. Macht is van alle tijden. Je voelt ook dat de lessen tot in de puntjes voorbereid zijn. Niet voor niets staat onze lesgever bekend als ‘wandelende encyclopedie’. Hij beschikt over een enorme kennis en is een uitstekende verteller. We stellen veel vragen en krijgen altijd een helder antwoord. Deze module is echt een aanrader voor wie geïnteresseerd is in architectuurgeschiedenis.”
Goesting naar meer
“Het is gelukkig een cursus zonder een klassiek examen, want met zo’n rijke inhoud zou dat voor mij echt hard blokken zijn. Het is ook handig dat je flexibel kunt aansluiten bij de verschillende lesmomenten. Een cursist in het buitenland die geen enkele les wou missen, kon zelfs online meevolgen.“
“De opleiding heeft tot slot mijn leeshonger aangewakkerd. Ik herlees historische boeken die al jaren in de kast wachten. En zowat alle cursisten hopen op een vervolg van deze module. Het smaakt echt naar meer. Wij zijn klaar om te vertrekken naar Ravenna, Cluny, Worms of Aken...”