Boomstam, plank, tafelblad: meesterlijk meubelmaken
Houtbewerking leek Joan Vuylsteke iets bijzonders. Het idee om zelf iets te maken trok hem aan en in september begon hij eraan. In de cursus Meubelmaker staat hij nu letterlijk stevig in de schoenen achter de werkbank.
Joan Vuylsteke: “Bij de start van de opleiding meubelmaker, had ik geen specifiek project. Ik wilde technieken leren en kijken waar dat me bracht. De opdrachten in de les gingen goed vooruit. Daardoor kreeg ik de kans om te werken aan een eigen project: een tafelblad in eikenhout. Ik ging naar een lokale houtzagerij en kocht boomplanken. Ik betaalde te veel, maar dat was een goede leerschool.”
Tafelblad klaar op drie avonden
“De leraar liet zien hoe je rekening houdt met groeiringen en de natuurlijke eigenschappen van het hout. De ruwe planken met schors moet je eerst ‘uitsmetten’: je tekent uit welke stukken je gebruikt. Dan ga je zagen, schaven, op dikte schaven, verlijmen… Het klinkt eenvoudig, maar het vraagt oefening. In drie avonden was het tafelblad klaar. Het is plezant om zo snel al resultaat te zien van je werk.”
Balans tussen manueel en machinaal
“Tijdens de eerste lessen leer je de manuele technieken. Alles wat we machinaal doen, kunnen we ook manueel uitvoeren: schaven in de juiste hoek, zagen in alle richtingen, perfecte verbindingen maken… Machinale en handmatige technieken vullen elkaar goed aan. Hoewel het machinale werk vaak sneller en preciezer is, geeft het handwerk een gevoel van vakmanschap. Het is fijn om ook thuis, zonder grote machines, aan projecten te werken met de technieken die ik hier leer.”
Inspiratie van andere cursisten
“Eigen projecten worden gestimuleerd. Zo is er bijvoorbeeld iemand die een deur maakt van gerecupereerd hout van fruitkisten. De interactie met de andere cursisten is ook een groot pluspunt. Iedereen heeft zijn eigen tempo, maar we werken ook veel samen aan opdrachten. Zo stellen we samen de machines in en helpen we elkaar met tips en feedback. Het is inspirerend om te zien hoe anderen het aanpakken.”
Veiligheid en begeleiding
“De leraar zorgt voor groepsmomenten om de opdrachten uit te leggen en geeft ook individuele begeleiding. Veiligheid staat voorop, vooral bij het werken met de machines. In het eerste jaar mogen we bijvoorbeeld alleen onder begeleiding van de leraar de machines gebruiken. Dit geeft een veilig gevoel en helpt om alles goed onder de knie te krijgen.”
Geen gebrek aan ideeën
“Je leert veel door te doen: bij het maken van het tafelblad leerde ik veel over de eigenschappen van het hout en hoe je de technieken daarop afstemt. Dat wordt concreet uitgelegd tijdens het maken. Een volgend project staat al klaar: een set stoelen. Misschien kan ik daarvoor zelfs oude eiken meubelen recupereren. Aan ideeën heb ik nooit gebrek gehad, maar het kúnnen ontbrak.”
“In september begon ik zonder duidelijke verwachtingen. Nu weet ik zeker: ik wil de volledige opleiding afronden want dit doe ik echt heel graag.”