Ruim 20 jaar leidde Rudi Vanloock CVO Tervuren-Hoeilaart, nu Crescendo CVO, Campus Tervuren in Tervuren. Zijn dagen waren gevuld met plannen, organiseren, vooruitkijken, problemen aanpakken en oplossen enz. Onlangs zette hij een punt achter dat hoofdstuk. Tegelijkertijd herontdekte hij zijn passie voor taal en begon hij met lessen Spaans. Als germanist en taalkundige vormt taal de rode draad in zijn leven. Voor Rudi is taal niet enkel een communicatiemiddel, maar ook een manier om het geheugen soepel te houden.
Rudi Vanloock: “Ik spreek Duits, Engels, Frans en Nederlands en wilde graag een nieuwe taal leren, bij voorkeur in Tervuren uit sympathie voor het centrum. Op reis opent de lokale taal veel deuren. De lessen Spaans, niveau 3, op maandagvoormiddag pasten best in mijn planning. Een taal leren is voor mij een goede manier om mijn geheugen te trainen: twee à drie keer per week oefen ik de woorden in de cursus. Tijdens de les wordt de grammatica grondig uitgelegd; we krijgen ook tijd om die in te oefenen. De taken zorgen ervoor dat je ook thuis met het Spaans bezig bent. We krijgen toegang tot een blog met lesvoorbereidingen en oefeningen. Sommige oefeningen, BookWidgets, worden automatisch verbeterd. Bij creatieve opdrachten zoals schrijven en spreken krijg je later feedback.”
“Vanaf de eerste les gaat alles in het Spaans. Er wordt bijna geen Nederlands gesproken, behalve om af en toe een woord te vertalen. De luisteroefeningen zijn voor mij soms moeilijk te volgen, vooral omdat het Spaans in Spanje zo snel wordt gesproken. We maken ook kennis met de cultuur en gewoontes in Spanje en Zuid-Amerika en konden deelnemen aan een studiereis naar Mexico. Daarbij viel het de deelnemers op dat het spreektempo er lager lag dan bij de luisteroefeningen in de les, waardoor ze de gesprekken veel beter konden volgen. Ook het zien van mondbewegingen en mimiek hielp.”
“Als linguïst ben ik gefascineerd door de structuur van een taal. Gisteren bespraken we in de les het woord "pescar" (vissen) en onderzochten we alle afgeleiden, zoals vis, visser en visverkoper. Dat toont hoe woorden worden gevormd. De lessen zijn best intensief: vaak moeten we aan het einde van de lesvoormiddag onze notities inkijken om te reconstrueren waarmee we drie uren eerder begonnen zijn. Dan is het toch vaak even schrikken hoeveel leerstof er werd aangebracht. Toch haken weinig cursisten af. De meeste deelnemers leren Spaans om het tijdens vakanties te gebruiken. Hoewel het voor mij echt een hobby is, kijk ik elke week uit naar de les omwille van de fijne sfeer in onze groep.”