Verkenning van het volwassenenonderwijs
Op zoek naar een nieuwe baan, overwoog Koen Buntinx de stap naar het onderwijs. Aangesproken door het lerarentekort, besloot hij de mogelijkheden te verkennen en nam hij deel aan de openscholendag bij Crescendo CVO in Sint-Genesius-Rode. Daar woonde hij een les NT2 bij en sprak hij met leerkrachten.
Koen Buntinx: “Zo kreeg ik een goed beeld van de lessen. Toevallig zochten jullie op dat moment een vervanger voor lessen Nederlands voor anderstaligen (NT2). De lessen overdag kon ik niet combineren met mijn job, maar twee avonden lesgeven lukte wel. Dat was een kans om te proeven van het volwassenenonderwijs. Ik ben licentiaat-vertaler Nederlands-Engels-Spaans en werkte meer dan 20 jaar als teamleader. Mijn ervaring met technische trainingen en werkinstructies gaf me een basis in het geven van opleidingen.”
Gemotiveerde NT2-klas
“Ik gaf zes uur les na mijn werk, wat behoorlijk wat druk met zich meebracht. Het lesgeven zelf beviel me zeer goed. De klas was gemotiveerd en op een goed niveau. En de begeleiding vanuit de school was uitstekend, met duidelijke trajectbegeleiding en goed uitgeschreven instructies. Anderzijds, hoewel ik op voorhand wist dat er veel voorbereidingswerk nodig zou zijn, kostte dat toch meer tijd dan verwacht. Alle lesmateriaal is beschikbaar, maar je moet het je eigen maken. Ook voor de organisatie van de school en de verschillende digitale tools (SharePoint, OneDrive, Teams, Athenasoft) moet je tijd maken. Mijn trajectbegeleider adviseerde me om me eerst te concentreren op de lessen, wat goed advies bleek te zijn.”
“De ervaring was zeker positief. Lesgeven doe ik graag, hoewel het intensief is met al het voorbereidingswerk en de administratieve extra’s waarmee het gepaard gaat. Volwassenenonderwijs is uitdagend, vooral voor beginnende leerkrachten. NT2 heeft als voordeel dat er heel veel materiaal beschikbaar is, maar wil je de lessen boeiend houden voor jezelf zowel als voor de cursisten, dan vind ik dat je dat toch wat moet aanvullen. Misschien leg ik de lat te hoog voor mezelf. Bij een definitieve overstap naar het onderwijs zou ik zeker moeten leren efficiënter te werken om die voorbereidingstijd naar een aanvaardbaar niveau terug te brengen.”