Verrijking fotografie

Lightroom voor fotografen

Je ontvangt het deelcertificaat van optionele module analoge fotografie in de opleiding Vakfotograaf indien je slaagt voor deze module.

Wat?

Voor elke fotograaf is Adobe Lightroom CC een toegevoegde waarde. Je leert ermee je foto’s te beheren, organiseren, bewerken, printen en publiceren. Allemaal vanuit één programma.

Dankzij een doordacht gebruik van dit programma, hoef je nooit meer te zoeken in je archief. Alle beelden kan je vanaf één plek opzoeken en bewerke, hetgeen je tijdwinst oplevert die je kan besteden aan wat je als fotograaf het liefst doet: fotograferen.

De bibliotheekmodule: we beginnen met het creëren van een catalogus -de motor en de database-, het importeren, toevoegen van tags, ordenen van je mappen en het opzetten van een datastructuur waarin je al je foto’s plaatst en op een later tijdstip ze ook terugvindt. Slimme verzamelingen en exportfiles maken dat je workflow veel sneller wordt.

In de ontwikkelmodule bewerken we de RAW-beelden tot afgewerkte foto’s zonder dat de RAW-files aan kwaliteit verliezen. We maken presets aan die ons in de toekomst, sneller laten werken, en bewerkingen uit het verleden opnieuw kunnen toepassen: een manier om meerdere foto’s snel en op een gestandaardiseerde, identieke wijze aan te passen.

Voorts komen de boek- en presentatiemodule en de afdrukken- en webmodule aan bod. Ook de installatie en het gebruik van plug-ins wordt besproken. De kracht van Lightroom zal op het einde van de cursus helemaal duidelijk zijn.

Duur van de opleiding

Duur van de opleiding:          1 semester

Aantal lesmomenten:             16

Aantal lestijden:                    60 lestijden, verdeeld over 16 lesmomenten in groep

20 lestijden voor individuele uitvoering van oefeningen + mogelijkheid tot bespreking met de leerkracht

Het exacte aantal lesmomenten en lestijden kan, afhankelijk van de concrete datums van officiële feestdagen, schommelen.

Je kan vanaf februari 2025 inschrijven voor deze module.

Wat moet je al kunnen?

Je bent geslaagd voor de volgende basismodule:

  • [Basis 2] Fotobewerking voor Fotografen (de module Photoshop voor Fotografen bouwt voort op de verworven kennis en kunde in deze module).

Welk materiaal heb je nodig?

  • Een camera van het type DSLR of MIL.
  • Een stabiel, driebenig statief.
  • Het Adobe fotografielidmaatschap: Lr CC en Ps CC. Je kan dit pakket aankopen via de website van Academic Software. Meld aan met je e-mailadres van de school om een licentie aan studententarief te kopen. Als je hulp nodig hebt, kan je terecht op de helpdesk van Academic Software.

Wat zijn de extra kosten?

Cursushandleiding dient nog afzonderlijk aangekocht te worden.

Waar en wanneer?

Deze module wordt momenteel niet aangeboden of het uurrooster voor deze module is nog niet gekend.

Getuigenissen

Crescendo CVO | Opleiding Fotografie | Getuigenis Jan

Jan Vingerhoets volgt de opleiding Fotografie: 
“Ik ben opgegroeid met fotografie: mijn vader ontwikkelde zelfs nog analoge films. Net voor corona schreef ik me in voor de opleiding fotografie bij Crescendo CVO.  Reportages en straatfotografie zijn echt “mijn ding”.  Het is een prettige manier om nieuwe plekken te verkennen. Als ik mijn foto's van vijf jaar geleden vergelijk met die van nu, zie ik duidelijk betere foto’s.”


De sfeer vatten in een foto


“Door de camera kijken en zo steden verkennen vind ik fantastisch. Het geeft me veel  voldoening en ook plezier om mensen in hun dagelijkse omgeving te observeren en de sfeer te vatten. In Sicilië fotografeerde ik vijf heren op een bankje: de kostuums, de Borsalino’s, en het licht maakten dat het een scène uit een maffiafilm leek.”


“De landschapsfotografie in Nederland, was een aangename verrassing. De oude windmolens en het landschap waren prachtig om te fotograferen. Werken met filters en lange sluitertijden gaf zulke unieke effecten, onbereikbaar met enkel programma's zoals Lightroom.”


De vlucht van vogels fotograferen


“Elke les is praktijkgericht. Neem nu de voorbereiding op het fotograferen van vogels. We oefenden met stalen vogels’, vliegtuigen, omdat hun routes voorspelbaar zijn. Dat is handig om meerdere vliegtuigen uit verschillende shots in één foto te krijgen. Na de oefening bespreken we de gebruikte technieken en koppelen we dat aan de theorie.”


“De lessen zijn makkelijk te volgen en je leert veel, maar op een rustige manier. Je kunt zelfs na een jaar nog steeds de leraren bellen met vragen. Wat ik ook heel waardevol vind, zijn de besprekingen waar we allemaal onze foto’s laten zien en evalueren. De feedback van de groep helpt echt om betere foto’s te maken.”


“Ik heb veel geleerd door te doen, zeker in lessen over natuur en landschappen. We gebruiken daarbij Photoshop en AI. Ik probeer dat wat te beperken omdat ik graag mijn eigen stijl toon in mijn werk. >Wel speel ik graag met scherptediepte; met een groot diafragma benadruk ik welk element belangrijk is voor me in de foto, de rest van het beeld mag vaag.”

Jan Vingerhoets volgt de opleiding Fotografie: 
“Ik ben opgegroeid met fotografie: mijn vader ontwikkelde zelfs nog analoge films. Net voor corona schreef ik me in voor de opleiding fo...