Verrijking fotografie

Nieuw

Analoge fotografie

Je ontvangt het deelcertificaat van Analoge fotografie in de opleiding Vakfotograaf indien je slaagt voor deze module.

Wat?

In onze wereld van digitale perfectie groeit er, meer dan ooit, een sterk verlangen naar de charme van analoge toepassingen, zoals het gebruik van pellicule in oude, analoge camera’s. Het ambachtelijke, artisanale proces van een filmrolletje in de camera plaatsen, het wachten tot de volledige film is opgebruikt vooraleer je een resultaat kan zien, het werken in de donkere kamer, de voldoening bij een gemaakte afdruk … steeds meer liefhebbers zijn vragende partij.

Een uitgebreide fotografische (voor)kennis is niet noodzakelijk.

Basisbegrippen, zoals sluitertijd, diafragma, ISO (ASA), onderwerpkeuze en compositie worden nog eens afgestoft.

De verschillen tussen analoge en digitale fotografie worden besproken en toegelicht.

 Je werpt een blik in het verleden en fotografeert met een pinhole camera. Daarnaast maak je kennis met het zonesysteem en haar toepassingen in de praktijk.

De module voorziet in de nodige technische achtergrondinformatie, terwijl de nadruk echter op de praktijk ligt: het werken in de donkere kamer.

  • Je leert werken met je eigen analoge camera: om het even welk kleinbeeld of middenformaat type kan je gebruiken tijdens de module.
  • Je leert negatieffilm ontwikkelen, je maakt contactafdrukken en je bouwt ervaring op met een vergroter en technieken zoals doordrukken, tegenhouden, …

Moderne toepassingen verliezen we niet uit het oog.

Negatieven worden digitaal ingescand, waarbij je inzicht krijgt in de parameters die daarbij in het oog moeten worden gehouden.

Je leraar is niet alleen op een professioneel niveau actief met analoge fotografie. Hij/zij begeleidt je op je eigen ritme en is beschikbaar voor verduidelijkingen, het beantwoorden van je vragen en om je te ondersteunen bij het oplossen van uitdagingen.

Enkele lesmomenten kunnen verplaatst worden naar een ander moment en een andere locatie.

Duur van de opleiding

Duur van de opleiding:          1 semester

Aantal lestijden:                    60 lestijden, verdeeld over 16 lesmomenten in groep

20 lestijden voor individuele uitvoering van oefeningen + mogelijkheid tot bespreking met de leerkracht

Het exacte aantal lesmomenten en lestijden kan, afhankelijk van de concrete datums van officiële feestdagen, schommelen.

Wat moet je al kunnen?

  • Voorkennis, in de vorm van reeds succesvol afgelegde modules binnen de opleiding Vakfotograaf, is geen vereiste. Het spreekt echter voor zich dat een degelijke basis van algemene fotografische kennis een absolute noodzaak is.
  •  Om een vlotte communicatie en uitwisseling van digitale documenten en foto’s toe te laten is een gedegen basiskennis van de computer sterk aan te raden.

Welk materiaal heb je nodig?

  • Een analoge camera die kleinbeeld (filmtype 135) of middenformaat (filmtype 120) als drager gebruikt.
  • Een stabiel, driebenig statief.
  • Adobe Lr en Ps worden gebruikt tijdens bepaalde lessen. Een abonnement op deze pakketten is echter geen strikte noodzaak: de pakketten zijn beschikbaar op de schoolcomputers.

Wat zijn de extra kosten?

  • De kostprijs van de verbruiksmaterialen (chemische producten en fotografisch papier) en cursushandleiding zijn niet inbegrepen.

Waar en wanneer?

Analoge fotografie
Analoge fotografie (131083)
Van 9 september 2024 tot 13 januari 2025
Maandagnamiddag
€120.00

Campus Mechelen + op afstand
Vaartdijk 86
2800 Mechelen

Analoge fotografie
Analoge fotografie (131826)
Van 11 september 2024 tot 15 januari 2025
Woensdagavond
€120.00

Campus Mechelen + op afstand
Vaartdijk 86
2800 Mechelen

Getuigenissen

Crescendo CVO | Opleiding Fotografie | Getuigenis Jan

Jan Vingerhoets volgt de opleiding Fotografie: 
“Ik ben opgegroeid met fotografie: mijn vader ontwikkelde zelfs nog analoge films. Net voor corona schreef ik me in voor de opleiding fotografie bij Crescendo CVO.  Reportages en straatfotografie zijn echt “mijn ding”.  Het is een prettige manier om nieuwe plekken te verkennen. Als ik mijn foto's van vijf jaar geleden vergelijk met die van nu, zie ik duidelijk betere foto’s.”


De sfeer vatten in een foto


“Door de camera kijken en zo steden verkennen vind ik fantastisch. Het geeft me veel  voldoening en ook plezier om mensen in hun dagelijkse omgeving te observeren en de sfeer te vatten. In Sicilië fotografeerde ik vijf heren op een bankje: de kostuums, de Borsalino’s, en het licht maakten dat het een scène uit een maffiafilm leek.”


“De landschapsfotografie in Nederland, was een aangename verrassing. De oude windmolens en het landschap waren prachtig om te fotograferen. Werken met filters en lange sluitertijden gaf zulke unieke effecten, onbereikbaar met enkel programma's zoals Lightroom.”


De vlucht van vogels fotograferen


“Elke les is praktijkgericht. Neem nu de voorbereiding op het fotograferen van vogels. We oefenden met stalen vogels’, vliegtuigen, omdat hun routes voorspelbaar zijn. Dat is handig om meerdere vliegtuigen uit verschillende shots in één foto te krijgen. Na de oefening bespreken we de gebruikte technieken en koppelen we dat aan de theorie.”


“De lessen zijn makkelijk te volgen en je leert veel, maar op een rustige manier. Je kunt zelfs na een jaar nog steeds de leraren bellen met vragen. Wat ik ook heel waardevol vind, zijn de besprekingen waar we allemaal onze foto’s laten zien en evalueren. De feedback van de groep helpt echt om betere foto’s te maken.”


“Ik heb veel geleerd door te doen, zeker in lessen over natuur en landschappen. We gebruiken daarbij Photoshop en AI. Ik probeer dat wat te beperken omdat ik graag mijn eigen stijl toon in mijn werk. >Wel speel ik graag met scherptediepte; met een groot diafragma benadruk ik welk element belangrijk is voor me in de foto, de rest van het beeld mag vaag.”

Jan Vingerhoets volgt de opleiding Fotografie: 
“Ik ben opgegroeid met fotografie: mijn vader ontwikkelde zelfs nog analoge films. Net voor corona schreef ik me in voor de opleiding fo...