Het was een verrijkende leerervaring, zeker. Maar het was ook meer: het was ook een persoonlijke ervaring die ik niet zal vergeten.
Deze twee weken waren voor mij een onderdompeling in de Belgische sociale en culturele maatschappij. Brussel is een kosmopolitische stad met een rijk cultureel aanbod, vol kunst, ontspanning en verrijkende ontmoetingen. Het is een stad vol leven en diversiteit, open en gul. Ik ontdekte de kunstenaar Jean-Michel Folon in zijn stichting in La Hulpe, een van de mooiste musea die ik heb bezocht. Ik was echt gefascineerd door zijn gevoeligheid, zijn sociaal bewustzijn en engagement voor mensenrechten wat ook blijkt uit zijn illustratie van de VN-verklaring van de Rechten van de Mens.
Tijdens het bezoek aan het Afrikamuseum (KMMA) in Tervuren heb ik ook een beter inzicht gekregen in het koloniale verleden van België. Ook het belang van de dekolonisatie van westerse musea en het aanpakken van racisme werd mij veel duidelijker. Ik begrijp nu ook beter hoe een herstelproces essentieel is voor het bouwen aan een echt gelijkwaardige samenleving.
Ik heb ook uitgebreid gepraat met Matt, een vriend die Franstalige strips levert aan Fnac, over de controverse van "Kuifje in Congo" en de standbeelden van Leopold II die nog overeind staan. Ameth, een Brusselaar van Senegalese afkomst, had het met mij over de onderdrukking in neokoloniale Afrikaanse landen en de discriminatie tegen mensen van kleur in Europa. Hij benadrukte hoe belangrijk het is deze gemeenschap een stem te geven en te stoppen met het plunderen van grondstoffen op het Afrikaanse continent. Het koloniale verleden van Europa is nog altijd zichtbaar aanwezig en er is nog veel werk aan de winkel om te levens volgens de waarden van de VN-verklaring.
In België, in het hart van Europa, heb ik van dichtbij thema’s verkend die mij interesseerden en die mij nu nog méér interesseren. Mijn verblijf in Brussel was een verrijkende ervaring; het heeft mijn bewustzijn en verantwoordelijkheid als Europees burger versterkt.
Daarbij heb ik ook salsa en bachata gedanst, IPA Epervier gedronken, heel wat wafels gegeten en Franstalige boeken gekocht. Ik ben naar het theater gegaan, heb de 8M-demonstratie bijgewoond, steunbijeenkomsten voor Palestina en heb ik gewandeld in de regen...
Een koffer vol leerrijke ervaringen, momenten van bezinning, verrijking en de motivatie om te blijven leren. Een ook de fijne mensen die ik heb ontmoet en alles wat wij samen hebben beleefd, zullen mij bijblijven.
En ik ben ook enorm dankbaar. Dank aan jullie allemaal: Jasmina, Norma, Rocío, Christel, Ingrid, Sèverine, Hilde, Éric, Miguel, Ilknur, Isabelle, Matt, Ameth, Alix, Lisa, Ornella... en ook aan Patricia en aan de Officiële Talenschool van Las Palmas de Gran Canaria, EOI Las Palmas de Gran Canaria.
door Cristina Suárez Fernández