In onze wereld van digitale perfectie groeit er, meer dan ooit, een sterk verlangen naar de charme van analoge toepassingen, zoals het gebruik van pellicule in oude, analoge camera’s. Het ambachtelijke, artisanale proces van een filmrolletje in de camera plaatsen, het wachten tot de volledige film is opgebruikt vooraleer je een resultaat kan zien, het werken in de donkere kamer, de voldoening bij een gemaakte afdruk … steeds meer liefhebbers zijn vragende partij.
Een uitgebreide fotografische (voor)kennis is niet noodzakelijk.
Basisbegrippen, zoals sluitertijd, diafragma, ISO (ASA), onderwerpkeuze en compositie worden nog eens afgestoft.
De verschillen tussen analoge en digitale fotografie worden besproken en toegelicht.
Je werpt een blik in het verleden en fotografeert met een pinhole camera. Daarnaast maak je kennis met het zonesysteem en haar toepassingen in de praktijk.
De module voorziet in de nodige technische achtergrondinformatie, terwijl de nadruk echter op de praktijk ligt: het werken in de donkere kamer.
Moderne toepassingen verliezen we niet uit het oog.
Negatieven worden digitaal ingescand, waarbij je inzicht krijgt in de parameters die daarbij in het oog moeten worden gehouden.
Je leraar is niet alleen op een professioneel niveau actief met analoge fotografie. Hij/zij begeleidt je op je eigen ritme en is beschikbaar voor verduidelijkingen, het beantwoorden van je vragen en om je te ondersteunen bij het oplossen van uitdagingen.
Enkele lesmomenten kunnen verplaatst worden naar een ander moment en een andere locatie.
Duur van de opleiding: 1 semester
Aantal lestijden: 60 lestijden, verdeeld over 16 lesmomenten in groep
20 lestijden voor individuele uitvoering van oefeningen + mogelijkheid tot bespreking met de leerkracht
Het exacte aantal lesmomenten en lestijden kan, afhankelijk van de concrete datums van officiële feestdagen, schommelen.
Deze module wordt momenteel niet aangeboden of het uurrooster voor deze module is nog niet gekend.
“De lessen zijn makkelijk te volgen en je leert veel, maar op een rustige manier. Je kunt zelfs na een jaar nog steeds de leraren bellen met vragen. Wat ik ook heel waardevol vind, zijn de besprekingen waar we allemaal onze foto’s laten zien en evalueren. De feedback van de groep helpt echt om betere foto’s te maken.”
Lees meer...