Hergebruik, circulaire technieken en duurzame creaties: duurzame mode-opleidingen maken mode die inspireert.
Spijtige vaststelling: fast fashion, overconsumptie en textielafval wegen op het klimaat, putten grondstoffen uit en bezorgen de modesector een zware ecologische voetafdruk. Eerlijk? Onze overvolle winkelrekken en uitpuilende kleerkasten zeggen genoeg.
Het goede nieuws? We kunnen het anders aanpakken. Duurzame mode is daarom een blijvertje: figuurlijk én letterlijk. Het begint al bij het ontwerp, de keuze van de materialen en de manier waarop je ermee aan de slag gaat.
Bij Crescendo CVO zitten we niet te wáchten op verandering. Wij zetten die mee op de sporen in onze duurzame mode-cursussen. Niet met grote theorieën, maar concreet in de praktijk. We werken zoveel mogelijk met materiaal dat er al is en hergebruiken dat. Cursisten leren anders kijken naar materiaal, denken na over alternatieven en leren materialen te herwaarderen in plaats van te vervangen.
Afval? Wij zien mogelijkheden!
Duurzame mode is geen hype en elke bijdrage, hoe klein ook, telt. En vergis je niet: onze mode-opleidingen zijn niet alleen duurzaam en toekomstgericht, maar ook creatief. Een circulaire aanpak in de mode is geen leuk detail meer, maar gewoonweg essentieel. Wie wil meedraaien in de modesector moet die circulaire kneepjes in de vingers hebben. Met materiaalkennis, techniek, innovatie én verbeelding maken onze cursisten mode het verschil.
Duurzaam denken is goed; duurzaam doen nog beter. Daarom komen circulaire ontwerpprincipes en hergebruik aan bod in alle mode-cursussen. Een greep uit de doos met de goede circulaire mode-ideeën:
Ruilbakken met stoffen en fournituren
Op onze campussen in Vilvoorde en Tervuren staan ruilkasten voor reststoffen. Cursisten laten er stoffen en fournituren achter die ze zelf niet meer nodig hebben. Wie wil, kiest er een stofje uit en gebruikt het, en voilà …. Een nieuw ontwerp.
Potten vol knopen: kleurrijk én circulair
In Tervuren hebben we dozen vol knopen, netjes gesorteerd per kleur. Afdankertjes? Misschien. Maar onze cursisten doen hier heel leuke vondsten. Ook in Vilvoorde zijn knopendozen in de maak.
Naaimachinehoezen van gerecycleerde jeans
Oude jeansbroeken worden stevige, originele hoezen voor naaimachines. Let op de contrasterende biesjes als speelse toets. Praktisch én circulair, een perfect voorbeeld van upcycling in de mode.
Circulaire textielopleiding ‘Atelier Newborn Baby’
In deze opleiding werken cursisten bijna uitsluitend met upcyclingmateriaal. Ze maken schattige én duurzame babyspulletjes. Deze leuke cursus maakt deel uit van ons circulair aanbod met ecolabel!
Een sterk staaltje van circulaire mode? Een nieuw leven voor oude vlaggen van het GO! onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap. Na een huisstijlvernieuwing waren die niet langer bruikbaar. Onze mode-cursussen zagen er meteen een nieuw project in: turnzakjes voor leerlingen van de lagere school.
We hebben een 800-tal vlaggen; het doel is om daar vóór het einde van dit schooljaar minstens 1000 turnzakjes van te maken,
zegt Anke Apers, coördinator Mode.
Zo verkleinen we niet alleen de afvalberg, maar verlagen we ook de schoolkosten en versterken we gelijke onderwijskansen. Een creatief, duurzaam en sociaal project dus.
Duurzame mode maken waar mensen gelukkig van worden: het blijft zoeken en experimenteren. De ideeën komen al doende.
Wat weten we al? Een werkgroep bundelt de ideeën die opborrelen in de ateliers. Er is alvast een basiscursus duurzame mode in de maak: superinteressant. Goed bezig daar in de mode-cursussen.
De wereld verandert en de mode verandert mee. Wie nu circulaire technieken leert, bengelt straks niet aan het staartje maar loopt voorop.