Na zijn verhuis naar Vilvoorde zocht Andries Danau een hobby én wou hij nieuwe mensen leren kennen. Kookles was ideaal: je leert nieuwe gerechten kennen en je legt ook nieuwe contacten. Ondertussen heeft hij alle modules afgewerkt en de module Bakken volgde hij zelfs twee keer.
Andries Danau: “Toevallig kwam ik na de derde module in een heel toffe groep terecht. De contacten met drie oudere cursisten waren zo plezant dat ik opnieuw inschreef toen zij aan de module Bakken begonnen. We vormen een tof team en samen leren we de kneepjes van het vak. Voor jezelf koken is oké maar koken in groep is veel plezanter.”
“Momenteel volgen we de module Gastvrij Koken waarin we leren koken voor gasten: kleine hapjes, buffetten, picknicks en een barbecue. Een kookles begint rond 18.00 uur met een korte uitleg van de leerkracht, die ons een timing oplegt. Daarna gaan we aan de slag aan één van de vier kookeilanden. De drie “papa’s” en ik verdelen de taken: voorgerecht, hoofdgerecht en dessert. Dat overleg zorgt voor chaotische gezelligheid. We leren plannen, organiseren, samenwerken en elkaar helpen. Heel plezant en je pikt er ook soft skills zoals leiderschap van op. Na het koken, rond 20.00 uur, eten we samen wat we hebben gemaakt. Daarna ruimen we op, meestal tot 22.00 uur.”
“Onze leerkracht, Lutgarde, is de drijvende kracht in de keuken. Zij werkt alle recepten uit, gaat naar de winkel en legt alle ingrediënten voor ons klaar. Zij kan het zo gepassioneerd en smakelijk uitleggen, dat je er echt zin in krijgt, zelfs na een lange of lastige werkdag. Mijn favoriete gerecht? Moeilijk! Maar als ik iets moet kiezen: een sponge cake in drie lagen met citroenzeste: dat vind ik fantastisch. Je leert ook hoe je soezen en mattentaarten maakt. Thuis zou je eerst de matten moeten laten uitlekken, wat flink wat voorbereiding vraagt. In de kookles is dat al voorzien, waardoor het sneller en eenvoudiger gaat.”
“De kooklessen zijn een ideale manier om nieuwe gerechten te ontdekken. Ik heb een aantal vaste recepten, die ik regelmatig klaarmaak. Nieuwe recepten uit kookboeken kiezen kost redelijk wat tijd en energie. In de lessen gaat dat vanzelf. Neem nu stoofvlees maken: dat heb ik in de les geleerd. Nu heb ik het recept én de durf om dat zelf aan te pakken.”
“Je leert gezond eten, koken en ecologisch omgaan met voeding. Je gooit minder weg: je gebruikt alles en overschotten worden mee naar huis genomen. Verspilling voorkomen en restjes slim gebruiken vormen de rode draad. Voor wie twijfelt: niet twijfelen. Iedereen moet eten. Dan kun je er maar beter iets over leren toch?”