Denys Chen studeert NT2 + techniek
"Ik kom uit Oekraïne en woon nu iets meer dan een jaar in België. Hoewel ik de NT2-cursus goed kan volgen, is Nederlands leren best moeilijk. In het Oekraïens hebben we geen lidwoorden. Zinnen maken in het Nederlands is echt ingewikkeld. Tot nu toe heb ik les gehad van drie verschillende leerkrachten, één per nieuw taalniveau. De lessen zijn zeer nuttig omdat ik Nederlands leer specifiek voor technische beroepen. Dat helpt mij om straks een toffe job te vinden.”
Op stage in het gasthuis bij Seppe Nobels
"Momenteel loop ik stage als keukenmedewerker in het Gasthuis bij Seppe Nobels. De stage is heel gevarieerd: van het sorteren van het magazijn tot het bereiden van gerechten in de keuken. Onder leiding van chef Faieq werk ik vooral aan Palestijnse gerechten met veel verse groenten. Ik ben echt dol op het maken van vegetarische gerechten, zoals moussaka met oesterzwammen. Daarnaast heb ik geleerd om te koken met Belgische groenten, zoals wraps met zalm en kruidenkaas. En de zoete desserts bereiden vind ik zalig."
"In het Gasthuis werken veel jongeren en dat zorgt voor een leuke en dynamische werksfeer. Mijn stagewerkdagen zijn van woensdag tot en met zaterdag, waarbij ik in shiften werk. Hiervoor word ik vergoed als vrijwilliger. De stage biedt mij meer dan alleen kookervaring: ik leer ook stipt te zijn en ordelijk te werken in een mooie werkplaats. Dat is veel waard wanneer je een job zoekt.”
Seppe Nobels zit sinds januari 2024 in het Oud Gasthuis, en bouwt er een gastronomisch opleidingstraject uit met nieuwe Mechelaars en nieuwe Europeanen. Centraal staan culinaire uitwisseling, sociale tewerkstelling en de rijkdom van de biologische Mechelse landbouw, de korte keten en de Bourgondische traditie van onze stad. De herinneringen uit het verleden van de cursisten tovert Seppe samen met hen om tot nieuwe culinaire of gastronomische creaties met Europese keukentechnieken en Vlaamse ingrediënten in de hoofdrol. Dit is niet zomaar een restaurant, maar een totaalbeleving in een artistiek en culinair kader, met een groot sociaal hart waarbij kunst en voeding samenwerken aan een duurzame toekomst (https://www.seppenobels.be/t-gasthuis/)
Er helemaal voor gaan en hulpkok worden
“Mijn droom is om in de horeca te werken en hulpkok te worden. Ik weet dat ik nog meer Nederlands moet leren, maar ik ben heel gemotiveerd. Ook thuis sta ik veel in de keuken en experimenteer ik graag met nieuwe gerechten. Laatst maakte echt een heerlijk gerecht met eenvoudige ingrediënten zoals aardappelen. Echt een voltreffer!”
“Mijn stage is nog niet afgelopen en ik kijk ernaar uit om nog veel bij te leren bij het Gasthuis. Ik ben blij met de kansen die ik krijg. Ik wil echt goed worden in dit vak en ga er helemaal voor.”