Deze huisgemaakte pasta met boerenkool en merguezballetjes combineert romige boerenkoolsaus met pittige merguez en gebakken bospaddenstoelen. Een recept van onze leraar koken, waarin pure ingrediënten en ambacht samenkomen tot een heerlijk gerecht.
Recept voor 4 personen
Ingrediënten
400 g pastabloem
4 eieren
Bereidingswijze
Breng de bloem in een deegkom
Voeg de eieren toe
Kneed de ingrediënten goed door tot een samenhangend, egaal deeg.
Als het deeg te lang korrelig blijft tijdens het kneden volstaat het vaak de handen even te spoelen onder koud water; het water dat aan de handen hangt kan voldoende zijn om het deeg beter te binden.
Verpak het pastadeeg in plastiekfolie en laat 30 min rusten op kamertemperatuur
Rol het deeg uit tot een zeer dunne deeglap 1-2 mm dik (hou er rekening mee dat gekookte pasta eens zo dik is als de rauwe pasta)
Versnijd het deeg in fijne linten
Het deeg kan ook uitgerold en versneden worden met een pastatoestel
Breng een ruime hoeveelheid water met een flinke greep zout aan de kook
Voeg de pasta toe, roer voorzichtig om, kook gaar gedurende 2-3 min, naar wens van gaarheid
Vang 1 pollepel kookvocht van de pasta op
Breng de gare pasta in een vergiet
Breng de verlekte pasta direct terug over in de kookpan, overgiet met het kookvocht en zet dadelijk om
Ingrediënten
500 g boerenkool
500 g merguezworstjes
200 g bospaddenstoelen
2 sjalotten
peper
zout
olijfolie
2 t look
250 g mascarpone
100 g parmezaanse kaas
Bereidingswijze
Verwijder de dikke nerf uit de boerenkool
Spoel de bladeren in zuiver water; laat verlekken
Snijd de boerenkool in repen van 1 cm breed
Kook de boerenkool gaar in licht gezouten, kokend water gedurende 10-12 min
Vang 2 pollepels kookvocht van de boerenkool op
Breng de boerenkool in een vergiet en laat verlekken
Duw het vlees uit de merguezworstjes o.v.v. ovale balletjes
Verhit olie in een bakpan en bak de balletjes gaar op een zacht vuurtje
Breng de helft van de boerenkool in een blender
Voeg de mascarpone toe en blend tot een gladde saus; kruid met peper en zout
Voeg eventueel een weinig kookvocht van de boerenkool toe om de juiste dikte van saus te bekomen
Bereid de bospaddenstoelen voor en scheur in kleinere stukken
Kuis de sjalotten en snipper fijn
Kuis de lookteentjes en snipper fijn
Verhit olie in een wokpan, voeg de sjalot toe en stoof glazig
Voeg de voorbereide paddenstoelen en gesnipperde look toe en roerbak max 3 min; kruid met peper en zout
Voeg de merguezballetjes en de rest van de boerenkool toe, roer om
Overgiet de bereiding met de groene saus, roer om en warm op een zacht vuurtje
Kruid het geheel af
Dresseren
Dresseer de pasta in de voorverwarmde, diepe borden
Dek de pasta af met de boerenkoolsaus
Werk de borden af met snippers parmezaanse kaas