Voor 6 porties
Tijdens de eerste lessen van Extra Spreken en Koken warmden onze cursisten zich aan een heerlijke pompoensoep met pit.
In deze cursus draait alles om samen koken en Nederlands spreken: cursisten praten over ingrediënten, smaken en kooktechnieken terwijl ze samen gerechten bereiden. Ook moedertaalsprekers Nederlands zijn welkom — want samen koken is dé perfecte manier om een taal te oefenen én gezellig contact te maken.
Deze kruidige pompoensoep was een echte herfstfavoriet: vol smaak, kleur en warmte. En wie wil, kan er eindeloos mee variëren!
Pompoensoep
1200 g pompoen (kastanjepompoen en/of butternut)
3 sjalotten
1 rode paprika
1 à 2 zoete aardappels
3 knoflooktenen
stukje gember
1 appel, schoongemaakt en in stukjes
smoked paprikapoeder
bouillonblokjes naar smaak (Maggi)
1,2 liter water
beetje zonnebloemolie
peper en zout
Topping
verse koriander / peterselie / munt
Griekse yoghurt / zure room / skyr
Staafmixer
Kookpot
Aardappelmesje + snijplank
Weegschaal
Soepkom / soepbord
Maatbeker
Lepel
Snijd de pompoen in stukjes.
Schil de zoete aardappel(s) en snijd in blokjes.
Snijd de paprika in stukken, verwijder de zaadjes en rooster ze in de oven tot de schil zwart ziet. Laat afkoelen, verwijder de schil en snijd in kleine stukjes.
Schil de appel en snijd in blokjes.
Snijd sjalotten, knoflook en gember fijn. Verhit wat olie in een soeppan en fruit de sjalotten, knoflook en gember. Voeg de pompoen en zoete aardappel toe en bak kort mee.
Voeg appel, paprika, 1 mespunt smoked paprikapoeder, bouillonblokjes en water toe. Laat 20 minuten zachtjes koken met het deksel op de pan.
Mix de soep met een staafmixer en breng op smaak met extra paprikapoeder, peper en zout.
Serveer met een lepeltje Griekse yoghurt (of zure room/skyr) en verse kruiden.
Smakelijk!